Historie

Naamgeving

In de volksmond worden De Baxheimer Muzikanten veelal aangeduid met de naam "De Kapel".

Prinsenkapel

Hiervoor moeten we terug naar oktober 1965. In deze periode viel namelijk de toenmalige Prinsenkapel uit elkaar. Jan van Grimbergen, de toenmalige Vorst, had hier nogal moeite mee. Toen deze op een dag Mart Koolen in café "De Oude Smidse" tegenkwam, werd dan ook het idee geboren om een nieuwe Prinsenkapel op te richten. Mart Koolen fungeerde destijds als een soort hulpdirigent bij fanfare Aurora. Uit deze groep werd uiteindelijk de nieuwe Prinsenkapel samengesteld.

Tot op de dag van vandaag treden De Baxheimer Muzikanten tijdens carnavalsdagen nog steeds op als Prinsenkapel.

Blaaskapel

Het optreden tijdens de carnavalsdagen beviel de jeugdige muzikanten zo goed dat in mei 1966 besloten werd een permanente blaaskapel op te richten. Het ontstaan van De Baxheimer Muzikanten was hiermee een feit. In overleg met Jan Berghs werd gekozen voor de naam Baxheimer Muzikanten, afgeleid van de oude naam van Baexem: Baxhem.

Doordat er vooral in de beginjaren nog niet zoveel blaaskapellen waren, hadden De Baxheimer Muzikanten vaak een overvol programma. Gemiddeld één optreden per week was dan ook geen uitzondering. In verband met de jonge leeftijd van de leden speelde men in die tijd bij voorkeur vroeg op de avond.

In de beginperiode bestond het repertoire veelal uit Egerländer muziek. Men trad dan ook voornamelijk op tijdens kapellenfestivals en Beierse avonden. In de loop der jaren zijn De Baxheimer Muzikanten zich meer gaan toeleggen op andere muzikale stromingen. Momenteel bestaat het repertoire voor een belangrijk deel uit populaire pop- en dansmuziek en uit de traditionele Tsjechische muziek.

50 jaar Baxheimer Muzikanten

06 | 09 | 16

De Baxheimer Muzikanten bestaan in 2016 50 jaar en dat wordt...

Lees meer »

Jubileumconcert

16 | 10 | 16

Op zondag 16 oktober 2016 vierden wij ons 50-jarig bestaan met...

Lees meer »

Meer nieuws »
Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.